Ambassadeurs

Al sinds 2011 zijn de volgende ambassadeurs verbonden aan ‘Naar de Top voor KiKa’ en daar zijn wij trots op en hen dankbaar voor:

Edmond Öfner
Edmond Öfner (1958) was in de jaren tachtig van de vorige eeuw een opvallende verschijning in de Nederlandse en internationale klimwereld. Zijn bekendheid dankt hij niet alleen aan zijn beklimmingen (Eiger noordwand, Dru noordwand, Sentinelle Rouge op de Mont Blanc solo), maar ook aan zijn verschijning: ‘punk in de Alpen’, aldus schrijver Bart Vos in diens Himalaya dagboek. “Edmond heeft met zijn strakke tijgerbroek, afgeknipte T-shirt en lange geblondeerde haren het uiterlijk van een punker, maar zijn kleding en zijn Amsterdamse krakersjargon zijn het vernis op zijn beschaafde opvoeding waaraan hij onder andere het diploma hockeytrainer overhield.”

De Engelse klimmer en auteur Joe Simpson omschreef Öfner in zijn autobiografie This game of ghosts (1993) als “punk primary schoolteacher, who drove a CV with CHAOS scrawled all over it in dayglow lettering.” Simpson vertelt in het boek hoe zij samen een poging ondernamen op de directe start en finish van Le Linceul, een beruchte route op de noordwand van de Grandes Jorasses in het Mont Blancgebied. Öfner nam deel aan expedities naar Mount Everest (1984), de Pakistaanse Hindukush
(1985), de Makalu zuidwand (1987), Jannu (1987), opnieuw Mount Everest (1992) en K2 (1995). In 1997 bereikte hij na een skitocht van ruim 750 kilometer met Marc Cornelissen, Hans van der Meulen, Cas van de Gevel en Wilco van Rooijen de Noordpool. In het najaar van 1987 bereikte Öfner de top van de 7710 meter hoge Jannu in Oost-Nepal. Expeditiegenoten Ger Friele en Rudolf de Koning bereikten één dag later later eveneens de top maar zij kwamen bij de afdaling om het leven. In de film Wall of shadows laat Öfner de overige expeditieleden – Gerard van Sprang, Ferry van Willigenburg en arts Ingo Doornenbal – aan het woord over de beklimming en de nasleep van de tocht. De documentaire werd in november 2008 tijdens het internationale berg+abenteuer filmfestival in het Oostenrijkse Graz bekroond met de Kamera Alpin in Gold voor de beste alpiene documentaire.

Edmond is sinds 2011 al verbonden aan Naar de Top voor KiKa en heeft diverse malen meegeklommen met de jaarlijkse klimweek voor jongeren. Wij zijn dan ook zeer blij dat Edmond ook in 2022 zijn steun heeft toegezegd aan NdTvK !

Wilco van Rooijen
Wilco van Rooijen avonturier, gelouterd bergbeklimmer en poolreiziger. Wilco is de enige Nederlander die op eigen kracht en zonder extra zuurstof, de Seven Summits, de zeven hoogste toppen op elk continent heeft weten te schrijven. Hij bereikte ook als eerste Nederlander de drie ‘polen’ op eigen kracht. De geografische Noord- en Zuidpool en de hoogste ‘pool’, de Mount Everest. Wilco heeft tevens in 2008 de top van de roemruchte K2 bereikt. En is Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wilco is één van de weinige beroepsavonturiers die Nederland rijk is en één van de weinig levende avonturiers met de 3 polen op zijn naam. Als bergbeklimmer is Wilco op vele prachtige plekken in de wereld geweest. Keer op keer constateerde hij dat we vaak respectloos met de aarde omspringen. Dat we haar uitputten. En hij realiseerde zich dat dit grote consequenties voor die wereld heeft. Vandaar dat Wilco met Team Wilco van Rooijen inzet op op het creëren van bewustwording.

Wilco is sinds 2011 al verbonden aan Naar de Top voor KiKa en heeft diverse malen meegeklommen met de jaarlijkse klimweek voor volwassenen. Wij zijn dan ook zeer blij dat Wilco ook in 2022 zijn steun heeft toegezegd aan NdTvK!