Aanleiding

istock_000070835485_full

In Nederland worden jaarlijks 500 kinderen geconfronteerd met de diagnose ‘kanker’. Een harde waarheid die niet alleen het kind keihard raakt maar de hele omgeving van het kind. Van de ouders tot de eventuele broertjes en zusjes, tantes, ooms, opa’s en oma’s tot ook de vrienden en bekende van de familie en het kind zelf. Kortom, de wereld staat op zijn kop.

Bijna 25% overlijdt
Bijna 25% van de kinderen die lijden aan kanker overlijdt, een harde waarheid. Dat percentage moet omlaag en wel zo snel mogelijk, dat is het doel van Stichting KiKa. Daarnaast is het van wezenlijk belang dat de behandeling van de kanker bij kinderen niet alleen leidt tot een verhoogd genezingspercentage maar dat ook de kwaliteit van de behandeling verbetert en de gevolgen van de vaak agressieve chemotherapie beperkt worden. Een kind heeft recht op een kindvriendelijke behandeling waardoor de vaak zo ingrijpende gevolgen van de behandeling zoveel mogelijk beperkt worden en vervolgschade aan gezonde cellen beperkt wordt. Zo kan een kind na genezing hopelijk weer een beetje meer kind zijn.

En wat doe je dan…
… als je dit allemaal leest… Je kunt besluiten om het naast je neer te leggen en er niets mee te doen. Er is immers zoveel leed in de wereld om ons heen. Maar kan dat eigenlijk wel? Het gewoon naast je neer leggen? Kun jij het feit dat jaarlijks 500 kinderen getroffen worden door deze verschrikkelijke ziekte gewoon naast je neerleggen? Vijfhonderd kinderen die vreselijke behandelingen moeten ondergaan en dagelijks worden blootgesteld aan pijn, verdriet en onzekerheid. Vijfhonderd kinderen die eigenlijk vrolijk en onbezonnen van het leven zouden moeten genieten en de wereld om zich heen zorgeloos zouden moeten kunnen ontdekken. Kun jij nog lekker slapen bij de gedachten dat jaarlijks 125 van deze kinderen uiteindelijk ook nog eens sterven aan kanker? Wij niet!

Daarom komen wij  al sinds 2011 in actie voor Kinderen Kankervrij (KiKa)