Klimweek jongeren Zwitserland

Tijdens de benefietavond van de allereerste editie Naar de Top voor KiKa ontstond het idee om jongeren te laten klimmen voor zieke leeftijdsgenootjes. Er werd samen met ambassadeur Edmond Öfner hard gewerkt aan het realiseren van de eerste juniorentocht. In 2012 klommen jongeren tussen de 13 en 18 jaar een week lang (onder goede begeleiding) bergen voor zieke leeftijdsgenootjes. De Jongerentocht werd een groot succes waarbij jongeren niet alleen fysiek maar ook mentaal een fantastische ervaring rijker waren.

Ook in 2022 organiseren wij een jongerentocht.

Informatie programma

Zaterdag : Aankomst in Sint Jean in het Val d’Anniviers. Overnachting in de Gite de St. Jean.

– Zondag : Na het ontbijt verplaatsen we ons naar de parkeerplaats Glacier du Moiry. Vanaf hier gaat het echt beginnen. Met de oversteek van de Moiry-Gletsjer doen we voor het eerst de stijgijzers aan en gaan we in een touwgroep. Vroeg in de middag komen we aan bij ons overnachtingsadres de Cabane du Moiry. Hier laten we onze rugzak achter om in de middag nog een toppoging van de Pigne de la Lé (3.396 mtr) te ondernemen.

– Maandag: Na de afdaling terug naar de parkeerplaats verplaatsen we ons naar Zinal. Hier aangekomen, wordt de bewoonde wereld weer direct verlaten. We wandelen naar de Cabane de Petit Mountet (2.142 mtr). In deze hut kunnen we voor de laatste keer deze week nog genieten van een welverdiende douche.

– Dinsdag: Deze dag zijn we onderweg in Rots en IJs. Na een flinke wandeling en de nodige hoogtemeters gaan we de Zinal-gletsjer op. Deze gletsjer is technisch een stuk lastiger dan die van zondag. Regelmatig zullen we hier moeten klauteren en ook het vinden van de juiste route is een uitdaging. De laatste meters tot aan de volgende hut lopen steil omhoog. We overnachten in de Cabane du Mountet. Deze hut is prachtig gelegen op een hoogte van 2.886 meter.

– Woensdag: Vandaag blijven stijgijzers en klimtouw in de rugzak. We wandelen door een imposante omgeving met schitterende vergezichten. Onze eindbestemming is de Cabane d’Arpitettaz. Deze hut, gelegen aan de voet van de beruchte Weisshorn, is misschien wel de mooiste in de hele Alpen.

– Donderdag: Over een lange morene klimmen we naar Col de Milon. Nadat we deze passage overwonnen hebben, wordt het nog wat technischer. Dankbaar zullen we hier gebruik maken van de bevestigde zekeringen en kettingen. Als we weer een stuk afgedaald hebben, komt de eindbestemming van deze dag, de Cabane du Tracuit, in zicht. Voordat we daar zijn, moeten er echter nog de nodige hoogtemeters worden overwonnen. Deze, enigszins futuristisch aandoende hut, ligt op 3.250 meter. Gelukkig zijn we de afgelopen dagen al goed geacclimatiseerd, anders zou het slapen op deze hoogte wel eens een probleem geweest kunnen zijn.

– Vrijdag: Erg vroeg uit de veren vandaag. Dit wordt letterlijk en figuurlijk een TOP-Dag. Vanuit de hut moeten we nog eens 900 hoogtemeters overwinnen. De route naar boven slingert tussen de diepe gletsjerspleten door. Zo rond 11.00 uur staan we dan op de top van de 4.153 meter hoge Bishorn. YESSSSS…..we did it !! Na de topfoto’s dalen we weer af naar de Cabane du Tracuit voor een 2e overnachting in deze hut.

– Zaterdag: Terug naar de bewoonde wereld. In ongeveer 3-4 uur dalen we af naar Zinal. Helaas is het alweer voorbij, maar gelukkig reizen we terug met een rugzak vol met onvergetelijke ervaringen.

De bronafbeelding bekijken

Wanneer?
23 tot en met 30 juli 2022

Voorwaarden deelname
De klimmers betalen zelf alle expeditiekosten én staan garant voor minimaal €1.000,- sponsorgeld. Verder hanteren wij de volgende voorwaarden voor deelname.

  • Deelnemer is op moment van deelnemen tussen de 13 en 18 jaar oud.
  • De deelnemerskosten proberen wij zo laag mogelijk te houden en zullen ongeveer €575,- bedragen. Dit bedrag is inclusief 7 dagen halfpension, vervoer bergbaan en bus ter plaatse, begeleiding van Nederlandstalige gids en huur van materialen (pickels, klimgordels, stijgijzers, karabiners, stokken en klimtouw). Naast de klimervaringen is er ook focus voor leermomenten in de bergen over flora, fauna, meteorologie, geologie etcetera.
  • De transfer van Nederland naar Zwitserland is voor eigen rekening, maar wordt vaak met de deelnemers onderling geregeld. Organisatie denkt hier graag in mee.
  • Wij adviseren iedere deelnemer om goede klimschoenen aan te schaffen (C schoen).
  • Je hebt als deelnemer geen hoogtevrees en een goede basisconditie. Je kan 8 tot 10 uur wandelen met de nodige hoogtemeters op technisch niet moeilijk terrein. Geen bergsportervaring vereist.
  • De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers.